Rainpower med nytt løpehjul til Brattset kraftverk

15.04.2020

Nytt løpehjul til Brattset kraftverk

Rainpower sveiset i fire måneder

BERKÅK: I en kraftstasjon under Berkåk har dette turbinhjulet produsert strøm til en verdi av anslagsvis 1,4 milliarder kroner.
Arbeidslag: Denne gjengen demonterte det gamle og svært lønnsomme turbinhjulet på bildet og monterte det nye i Brattset kraftverk i Rennebu. Fra venstre:
Henning Lysaker, Rainpower, Kjetil Stene, Trønderenergi, Bjørn Skogli, Rainpower, Trond Smeplass, Trønderenergi, Bjørn Rudi Bolviken, GE Hydro og Olav Langset i Trønderenergi. 

Sveiset i fire måneder
Også erstatteren, det splitter nye turbinhjulet, er et imponerende stykke industriarbeid. Metallstykket består av krom, nikkel og molybden. Emnet til løpehjulet er smidd i Tyskland og fraktet til Tsjekkia, der det i to deler ble støpt og frest av datastyrte maskiner. Deretter ble turbinen sveiset sammen til ett stykke. Sveisingen tok fire måneder! Jepp, fire måneder tok sveisejobben ved bedriften Rainpower på Sørumsand i Viken fylke. Det var den samme fabrikken, men med en eldre og dårligere produksjonsmetode, som laget også det gamle turbinhjulet.